The 10X Rule (Grant Cardone)

Untitled design(66)Knjiga o pravilu 10X je poslovno branje za novo tisočletje. Če se še vedno sprašujete zakaj ne morete dovolj zaslužiti in prihraniti, zakaj na koncu meseca ne ostane nič in kam je šel vaš denar, je ta knjiga definitivno prava izbira za vas.

Da ne boste rekli, da vas nisem opozorila že na samem začetku: ta knjiga ni zabavno branje (čeprav je zelo zabavno napisana), kar boste prebrali vam verjetno ne bo všeč (razen če ste deloholik) in skoraj zagotovo si boste mislili, da je »ta Američan čisto zmešan«. Vse to drži, ampak pravilo 10X deluje brez pardona. Grantovo knjigo sem namreč na hitro preletela že pred enim letom, letos pa sem se jo resno lotila (saj veste, papir in svinčnik ter gora izpiskov). Rečem lahko, da sem po enem letu napol upoštevanja pravila 10X mnogo uspešnejši človek, predvsem pa se na pozitivno pozna moji denarnici. Po drugem branju se bo menda poznalo še bolj!

Postaviti si je treba dovolj visoke cilje, da te krize ne pretresejo.KAKO USTVARITI USPEH

Pravilo 10X temelji na predpostavki, da boste resno podcenjevali razmišljanje in dejanja, ki so potrebna za uspeh. Avtor na podlagi svojih lastnih izkušenj namreč meni, da je za uspeh potrebno velikansko razmišljanje in velikanska dejanja. Meni, da si je potrebno postaviti 10X cilje od prej načrtovanih, predvsem pa je potrebno vložiti 10X več aktivnosti kot ste najprej nameravali in tudi 10X več kot to počno tekmeci. Za 10X razmišljanje Grant pravi, da si moramo postaviti cilje, ki so 10X večji od tega, kar si mislimo da hočemo in zmoremo. 10X razmišljanje nam omogoča, da bomo lahko prebrodili tudi krize in nepričakovane katastrofe.

Napake pri postavljanju ciljev so:

  1. Napačni cilji, ki so prenizki in zato ne dovolijo dovolj motivacije za njihovo uresničitev.
  2. Podcenjevanje kaj vse bo potrebno za dosego ciljev.
  3. Preveč tekmovanja in premalo dominacije v sektorju.
  4. Podcenjevanje raznovrstnosti, ki je potrebna za dosego ciljev.

Povečati je treba trud za uspeh, ne pa izgovore zakaj nekaj ne deluje.USPEH JE POTREBNO OBDRŽATI

Ko govorimo o uspehu ne gre samo za to, da ga dosežemo in ustvarimo, ampak ga je potrebno tudi ohraniti. Pri tem gre za nenehno vzdrževanja in izboljševanje. Grant nam svetuje, da se ves čas držimo pravila 10X pri razmišljanju in delovanju, saj le na ta način ohranjamo in razširjamo naš uspeh (tudi, ko že lahko rečemo, da smo »uspešni«). Na srce nam polaga, naj delamo na svojih ciljih in poslu, saj na ta način ne bomo imeli niti časa za tuje potegavščine (to so tiste poslovne ponudbe, ki so preveč dobre, da bi lahko bile resnične).

PREVZEMITE ODGOVORNOST ZA VSE

Cardone trdi, da če želiš uspeti, moraš delati velike stvari, tega pa ne moreš doseči, če iščeš izgovore. Potrebno je prevzeti odgovornost in se s tem iz pasivnosti (ko se stvari dogajajo tebi) premakniti v aktivnost (ko ti prevzameš odgovornost, začneš iskati rešitve in nadzor nad neugodno situacijo).

identiteta zrtve

TEKMOVANJE JE ZA REVE

V poslu si želiš dominirati in ne tekmovati. Grant opisuje, da tekmovanje ni dobro, ker ob tekmovanju svojo pozornost usmeriš na drugega, ko bi vendar moral biti usmerjen nase in na svoj posel. Samo preko osredotočenosti na svoj posel je mogoče doseči, da boste pred »tekmeci«. Hkrati pa poudarja tudi, da ni potrebno biti prvi v prostoru, moraš pa biti tisti, ki dominira v njem. Omenjeno je mogoče doseči z 10X razmišljanjem in delovanjem ter nenehnim trudom za prepoznavnost.

Kot sem že omenila, knjiga ni srčkasto branje, saj se poslovna (in druga) uspešnost prikazuje na zelo realen način. Pri Grantovem 10X pravilu vse temelji na visokih pričakovanjih do sebe in nenehni smiselni aktivnosti, ki vodi v uspeh. Zanj so vikendi čas za delo, prav tako počitnice na drugi celini. Ta skoraj neudobna miselnost temelji na njegovih lastnih izkušnjah med finančno krizo v Ameriki, ko je njegov posel utrpel močan udarec. Po tej izkušnji je oblikoval 10X filozofijo, ki naj bi ga obvarovala pred podobnim finančnim polomom. Ugotovil je namreč, da je enostavno zaspal v svojem uspehu!

Knjigo toplo priporočam vsakomur, ki si želi uresničiti svoje sanje in je za njih pripravljen trdo garati. The 10X Rule knjige še ne morete najti v naših knjižnicah, če pa se boste odločili za njen nakup preko Bookdepository-ja (navodila najdete tukaj), s tem tudi podprete delovanje spletne strani Skrivnostna nit. Lastniki mojih knjižnih kazal si knjigo lahko sposodite pri meni!

Švrk pod odejo in knjigo v roke,

Mirjana


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja