Študentsko življenje in študijsko branje (oktober 2016)

Rene Girard Grešni kozel in Gledam satana, ki kakor blisk pada z neba.

Rene Girard – Grešni kozel in Gledam satana, ki kakor blisk pada z neba.

Nobena skrivnost ni, da sem se v tem študijskem letu vpisala na doktorski študij Teologije. Tokrat je moja študentska izkušnja seveda povsem drugačna, saj sem zaposlena, kar pomeni, da je čas izjemno dragocena dobrina (še bolj kot do sedaj). Za vsako malenkost si moram izboriti čas v svojem natrpanem planerju, ki je od oktobra naprej pridobil še eno barvo, ki označuje »doktorsko raziskovanje«, »doktorsko branje« ali »pisanje seminarskih/esejev za predmete na doktoratu«. Študij s seboj prinaša tudi kupe knjig in večinoma prijetnega branja.

Pri obveznem splošnem predmetu smo se v oktobru spoznavali z deli Renéja Girarda. V povezavi s tem sem preučila njegovi knjigi Grešni kozel in Gledam satana, ki kakor blisk pada z neba. In ker bom o mehanizmu grešnega kozla v slovanski mitologiji pisala seminarsko nalogo, sem zagrizla še v sebi ljubo knjigo Praznično leto Slovencev od Nika Kureta.

The Cambridge Companion to Stoics od Brada Inwooda.

The Cambridge Companion to Stoics od Brada Inwooda.

Kot del raziskovanja za doktorsko dizertacijo sem brala uvodno predstavitev stoiške filozofije v delu The Cambridge Companion to Stoics od Brada Inwooda. Iščem morebitne povezave in vplive stoiške filozofije na starozavezno modrostno literaturo.

Občutek imam, da je to šele začetek oziroma, da se moj bralno-študijski motor šele ogreva.

Prijetno branje!

Mirjana


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja