Sanjam o knjigah… (marec 2017)

The Unseen World (Liz Moore)

The Unseen World (Liz Moore).

The Unseen World (Liz Moore)

Boston leta 1980: Ada Sibelius je dvanajstletno dekle, ki se šola doma. Svoje dni preživlja v pisarni s svojim očetom Davidom, ki je profesor računalništva in z njegovimi briljantnimi sodelavci. David velja za enega izmed najboljših strokovnjakov na svojem področju, vendar le do takrat, ko začne pozabljati stvari. Ko Davidu diagnosticirajo alzheimerjevo bolezen, se Adin svet povsem poruši. Svoji predragi hčeri David zapusti disketo polno skrivnostnih kod, ki razkrivajo preteklost, o kateri do tedaj ni želel govoriti. Bo Ada brez očetovega vodstva v svojih najstniških letih le uspela odkriti kdo je bil njen oče?

Roman prejema same pohvale in obljublja globok premislek o ljubezni, zapuščini in čustvih, ki dajejo smisel življenju. Definitivno nekaj zame!

The Last Summer of Reason (Tahar Djaout).

The Last Summer of Reason (Tahar Djaout).

The Last Summer of Reason (Tahar Djaout)

Knjigarnar Boualem Yekker živi v državi, kjer oblast prevzamejo ekstremisti. Ti nadzorujejo vse vidike življenja v državi, prav posebno pa omejujejo in prepovedujejo umetnost, saj so mnenja, da nobena človeška mojstrovina ne bi smela tekmovati s stvarjenjskimi čudesi njihovega boga. Nekoč cenjena literatura in druga umetnost sta sedaj prezirani. Roman pripoveduje zgodbo Boualema, ki vztraja pri svoji ljubezni do knjig in svobodi izbire.

Avtor Tahar Djaout je kot Alžirski državljan podobno zgodbo doživel na lastni koži in ljubezen do pisanja plačal s svojim življenjem. Sliši se kot krasno branje, ki bi me spomnilo na neprecenljivo vrednost svobode. Resno, zakaj take knjige niso nikoli prevedene?

Homo Deus: A Brief History of Tomorrow (Yuval Noah Harari)

Homo Deus: A Brief History of Tomorrow (Yuval Noah Harari).

Homo Deus: A Brief History of Tomorrow (Yuval Noah Harari)

Harari je napisal knjigo o morebitni prihodnosti človeštva, kar je zadosten razlog, da sanjam o tem delu. Preposlušala sem Hararijev zgodovinski program na Courseri in se za vse večne čase odločila, da je človek prekrasno kreativen in da mi je všeč kako povezuje različne znanosti.

O katerih knjigah pa sanjate vi?

Mirjana


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja