Praznično branje (2016)

Prazniki so za branje, tu ni dileme. Med božično-novoletnimi prazniki sem prebrala tri knjige, eno pa bom najverjetneje dokončala na silvestrovo. Brala sem Belo kraljico (Philippa Gregory), Ameriške bogove (Neil Gaiman) in Taščico (Jo Nesbø).

Praznično branje 2016.

Praznično branje 2016.

Zgodovinski roman Bela kraljica pripoveduje zgodbo o Elizabeth Woodville (bela kraljica), ki je živela v času vojne vrtnic. V knjigi ne manjka sladke ljubezenske zgodbe, dvornih spletk in zapletenih mednarodnih ter družinskih odnosov. Prijetno sem presenečena nad romanom, zato bom Philippo Gregory zagotovo še dostikrat vzela v roke.

Taščica je kriminalka, ki se odvija v Oslu le par let nazaj. Detektiv Harry Hole je zadolžen za nadzorovanje norveških neonacistov, vendar se v toku zadolžitve zaplete v skrivnostne smrti norveških kolaboracionistov iz II. svetovne vojne. Dogajajo se nenavadne stvari in vse smrdi po zaroti. Kriminalka je bila prijetno branje, morda se je edino malo poznalo, ker knjižni nadaljevanki nisem sledila že prej in zato nisem poznala zgodb detektivov.  

Roman Ameriški bogovi govori o prestopniku Shadowu, ki je svoja tri leta odsedel v zaporu. Ko se približuje trenutek njegove izpustitve, Shadow začuti, da se pripravlja nenavadna nevihta. In res je tako. Še preden je Shadow izpuščen, mu v skrivnostni nesreči umre žena, on pa na poti na pogreb sreča še bolj skrivnostno osebo, ki se mu predstavi kot Mr. Wednesday. Nenavaden možakar ga zaposli kot telesnega stražarja/osebnega pomočnika, zatem pa skupaj potujeta po vsej Ameriki in spoznavata izjemne osebe ter rešujeta ponavljajoče se umore v majhnem ameriškem mestecu. Roman je zelo nenavadno, ampak skrajno zabavno branje, ki se hkrati spotoma spoprijema tudi s teološkimi vprašanji. Prava poslastica za ljubitelje mitologije. V knjigi srečamo tudi slovanskega Črnoboga in druga slovanska božanstva.

Kaj ste pa vi brali čez praznike?

Prijetno silvestrovanje!

Mirjana

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja