Kaj sem brala junija 2016

Junija mi je uspelo prebrati vse knjige, ki sem si jih uvrstila na junijski bralni seznam. Nekatere od njih so bile neverjetno dobre, druge še kar, nekatere pa pravo razočaranje. Prebrala sem:

Untitled design(97)

Marie KondoThe Life-Changing Magic of Tidying (Marie Kondo)

Prevelika pričakovanja vodijo v razočaranje. Pričakovala sem dosti več filozofije pospravljanja in opisov dobrih strani urejenega življenja, vendar knjiga The Life-Changing Magic of Tidying tega ne ponuja. Gre pravzaprav za običajen priročnik o pospravljanju, ki temelji na praktičnih nasvetih »Kako pospraviti, da bo nekaj časa zdržalo.« S tem ne želim povedati, da je knjiga slaba, ravno nasprotno, knjiga je odlična za iskanje novih in uspešnejših načinov pospravljanja in urejanja svojega stanovanja ali pisarne. Opisovanje tehnik pospravljanja je začinjeno z osebnimi prigodami avtorice, kar knjigo dela tudi precej zabavno branje.

anastazija vladimir megreAnastazija (Vladimir Megre)

Omenjena knjiga je kot darilo priromala v našo dnevno sobo in seveda se nisem mogla upreti, da je ne bi pograbila in prebrala. Govori o podjetniku (avtorju knjige Vladimirju Megreju), ki se med svojimi poslovnimi potovanji po Sibiriji sreča z nenavadnimi ljudmi. Ena od teh neobičajnih prebivalcev je tudi Anastazija, s katero avtor naveže tesno prijateljstvo. Razkrije se, da ima Anastazija močno razvite duhovne sposobnosti, svojstveno religijo (prehajajoč iz monistične v monoteistično in spet nazaj) in živi življenje, ki je tesno povezano z naravo. Knjiga navaja zelo neverjetne sposobnosti in življenjska prepričanja, ki jim je skoraj nemogoče verjeti, hkrati pa se upravičeno poraja dvom o starosti teh prepričanj. Za nameček pa je še lik Anastazije (meni osebno) strašno neprivlačen. Dekle se pogosto povzdigne nad druge ljudi in se ima za »nekaj več«, ker naj bi posedovala resnico oz. spoznanje. Omenjena lastnost pa je v nasprotju s karakteristiko pravega modreca, ki goji odnos služnosti in ponižnost zaradi vedenja o svoji majhnosti v nasprotju s skrivnostjo resnice itd. V zbirki »Zveneče cedre Rusije« je še kar nekaj knjig, vendar se jim bom v prihodnosti odpovedala, ker te knjige enostavno niso zame.

Wisdom for Life (Nuria Calduch-Benages ur.)

Vrhunska strokovna literatura je bila pravi balzam za mojo dušo. Gre za izbor strokovnih člankov v čast znanemu profesorju svetopisemske modrostne literature – Maurice Gilbertu. Pri modrostni literaturi gre vedno znova za pravo pustolovščino oz. detektivsko zgodbo… iskanje povezav med besedili, razvoj vere, vpliv zgodovinskih dogodkov in različnih kultur, vsaka vrstica razkriva v kaj so ljudje verjeli in zakaj. Prava telovadba za možgane in prijetna kavica za dušo.

the house at riverton kate mortonThe House at Riverton  (Kate Morton)

Avtorico Kate Morton pogosto priporoča moja ljuba knjižna bloggerka Modern Mrs. Darcy. Tega junija pa sem se končno le odločila poslušati njen nasvet in sem si izposodila roman The House at Riverton. Roman je krasen! Zgodba se dogaja v Angliji pred prvo svetovno vojno in po njej. Poudarek je dan na način življenja visokega meščanstva in plemstva, ki počasi izginja in na družinske skrivnosti, ki uničujejo odnose med člani družine. Knjiga ima ravno pravo kombinacijo zapletenih odnosov, skrivnosti, zločina in ljubezni, da ne moremo reči, da je preveč posladkana, vendar je še vedno dovolj lahkotno branje za lenobno poletno popoldne. Nekaj popolnega za nas, ki ljubimo Jane Austen!

srhSrh (Maggie Stiefvater)

To knjigo je priporočala knjižna vloggerka PeruseProject, vendar roman res ni zame. Gre za fantazijski roman za mlade odrasle, ki govori o volkodlakih. Prva napaka je bila, da sem ga brala poleti, medtem ko roman govori predvsem o prihajajoči zimi (velika napaka!). Druga še večja napaka je bila, da sem nadaljevala z branjem, kljub temu da mi način pisanja ni bil všeč (zelo preprost, skop in ponavljajoč), tretja in največja napaka je bila, da je tudi mene knjiga že po 50ih straneh začela močno spominjati na Twilight (Somrak – Stephenie Meyer), pa vseeno nisem odnehala. Iskreno rečeno, ta knjiga je Twilight, samo z volkodlaki in tudi zgodba je enako neprepričljiva. V prihodnosti se bom tej avtorici izogibala na dolgo in široko.

alamutAlamut (Vladimir Bartol)

Bralec mora imeti vsaj eno knjigo na polici, ki še ni prebrana… saj veste, za vsak slučaj, če v soboto zvečer zmanjka »tastare«. Moja rezervna neprebrana knjiga je bila dolgo časa Alamut od Vladimirja Bartola. Roman me je prijetno presenetil, zgodba lepo teče, kljub temu da se dotika zelo resnih vprašanj: »zagrize v vprašanja odnosa med filozofijo in religijo, kaj je fundamentalizem in kakšne so njegove posledice, spogleduje se z »versko blaznostjo« in razkrinkava človekovo temeljno naravo.« Kdor se še ni opogumil – priporočam! Ima vse od ljubezenske zgodbe do spletk in vojne. Jaz ga definitivno še vzamem v roke, tako zelo prijetno branje je bil.

Vse zgoraj opisane knjige (razen Wisdom for Life) lahko najdete v naših knjižnicah, če pa se boste odločili za nakup preko Bookdepository-ja s tem podprete tudi delovanje spletne strani Skrivnostna nit.

Prijetno branje,

Mirjana


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja